„A jó kapus teljesítménye fejben dől el”

2014-02-13 00:00
Bíró Szabolcs – aki tegnap, február 12-én töltötte be a 45. születésnapját – 2014 januárjától, a Vasas felnőtt futballcsapatának kapusedzője. Egykori játékosunkkal egyebek mellett emberi, sportolói hitvallásáról, pályafutásáról beszélgettünk.

Bíró Szabolcs – aki tegnap, február 12-én töltötte be a 45. születésnapját – 2014 januárjától, a Vasas felnőtt futballcsapatának kapusedzője.  Egykori játékosunkkal egyebek mellett emberi, sportolói hitvallásáról, pályafutásáról beszélgettünk.

 

Hogyan kerültél képbe, hogy te legyél a Vasas felnőtt futballcsapatának kapusedzője? 
- Vancsa Miklós ügyvezető igazgatóval jó kapcsolatot ápolok. Még 1996 és 1998 között az FC Fehérvár (ma Videoton) csapatában együtt játszottunk. Azután több öregfiúk csapatban is megfordultunk az elmúlt években, nagy- és kispályán egyaránt. Amikor beszélgettünk, többször szóba került, hogyha egyszer úgy alakul jó lenne együtt dolgozni. De ez inkább csak kívánságként fogalmazódott meg. Azután a múlt év késő őszén ismét felvetődött ez a téma, hogy a közismerten Vasas szurkoló Jámbor János nagyvállalkozó esetleg ismét szerepet vállalna a magyar labdarúgásban, és ha lenne egy csapat, amit pénzügyileg támogatna, lenne-e kedvem kipróbálni, hogy milyen egy csapat kapusainak a trénere lenni.

Majd a múlt év decemberének közepén Vancsa Miki egyértelműen nekem szegezte a kérdést: akarok-e a Vasas kapusaival foglalkozni? Szívesen és nagy örömmel igent mondtam. Vélhetően segítette az utadat a Vasas kispadjára, hogy a Vasas Futball Club Kft. új üzemeltetői, vezetői Szanyó Károlyt kérték fel a vezetőedzői teendők ellátására. Igen, így igaz. Karcsival az 1997-98-as NB1-es idényben együtt játszottunk, és lettünk bajnokok az Újpest TE csapatával. Szép emlékeim vannak abból az időszakból. Kiváló, egymásért harcolni képes közösség alakult ki akkor az Újpestnél. Természetesen egyeztettem, beszéltem Szanyó Károllyal, de mivel a labdarúgásról alkotott látásunk nagyon hasonló, így nem volt akadálya, hogy januártól a szakmai stáb tagjaként elkezdjem a munkát a Vasasnál.


fotó: a szerző

Mit tudhatunk a kapusedzői előéletedről? 
- Először azzal kezdeném, hogy 1992-ben a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán testnevelő és matematika tanári diplomát szereztem, majd a Testnevelési Főiskolán labdarúgó edzői képesítést is kaptam. 14 évig tartó profi labdarúgói pályafutásom csak a tanári diploma átvétele után, 1992-ben kezdődött el éppen Nyíregyházán, ezért érthető, hogy az azt követő csaknem másfél évtizedben elsősorban kapus feladataimra koncentráltam. Ám természetesen „nyitott szemmel” végeztem a feladatokat és megpróbáltam a mindenkori kapusedzőimtől minél több szakmai fortélyt ellesni, amit majdan edzőként hasznosíthatok.

Aztán Kövesfalvi István barátommal kitaláltunk egy Magyarországon még ismeretlen intézményt, a mobil kapusedzői „státuszt”, amelyet 2013 májusában indítottunk be. Ennek lényege, hogy csak a felső két osztályban alkalmaznak a csapatok főállású kapusedzőt, az NB3-tól már nem. Így mi meghirdettük ezt a lehetőséget, és hét labdarúgócsapat élt ezzel, ahova heti 1-2 alkalommal elmentünk felkészíteni az ott játszó hálóőröket. Meglepő, hogy az alsóbb osztályú klubok mennyire nyitottak voltak ötletünkre.
Annak ellenére, hogy a TF-en szerzett labdarúgóedzői papírom van, még meg kell szereznem az UEFA által előírt licenc feltételeknek megfelelő képesítést. Amint indul ilyen tanfolyam az MLSZ-nél igyekszem bekerülni.

Van-e valamilyen hitvallásod, mitől jó egy kapus? 
- Meggyőződésem, hogy ezen a poszton a teljesítmény fejben dől el. Nagyon fontos, hogy egy kapusnak rend legyen a gondolataiban. Képes legyen folyamatosan koncentrálni, amíg a játékvezető le nem fújja a mérkőzést. Másrészt a sok, labdával végzett gyakorlás híve vagyok.


fotó: Doba István

Véleményed szerint milyen tulajdonságok jellemeznek egy jó kapust? 
- Kiegyensúlyozottság, magabiztosság és 100 százalékos koncentráció.


Hogyan látod, a most általad edzett kapusok alkalmasak arra, hogy a lehető legjobban, a körülményekhez viszonyítva legkevesebb kapott góllal megoldják a tavaszi idényben feladataikat? 
- Meggyőződésem, hogy Németh Gábor rutinjával, hozzáállásával és kiváló reflexeivel tökéletesen alkalmas a fiatal csapatunk „mögötti” feladatok ellátására. Megszereztük a tehetséges, fiatal Orbán Somát aki előtt, ha töretlenül fejlődik, további szép kapus karrier állhat. Sajnos Lékai Soma januárban megsérült, már tart a rehabilitációja porcműtét után. Remélem, hamarosan ismét bekapcsolódhat a közös munkába. Ő is nagy értéke, tehetsége a klubnak. Hermány Bencét a tavasszal valószínűleg kölcsönadjuk más klubnak, mert ő már a picit „idősebb” korosztályt képviseli és neki nagyon fontos a fejlődése érdekében, hogy folyamatosan védjen mérkőzéseken.


Elégedett vagy-e labdarúgói pályafutásoddal? 
- Kilencven százalékban igen. Csak egyet sajnálok, hogy amikor lettek volna lehetőségeim és ajánlataim, akkor nem vágtam bele az idegenlégiós életbe.


fotó: Doba István

Bíró Szabolcs Miskolcon született, 1969. február 12-én. Kazincbarcikán kezdte pályafutását 1982-ben. Majd 1988-ban a Nyíregyházi FC csapatában mutatkozott be a NB II-ben, majd szintén itt játszotta első NB I-es mérkőzését 1992-ben. Több első osztályú csapatban is megfordult. Magyar bajnok lett az Újpest FC-vel az 1997-1998-as szezonban és másodosztályt is nyert méghozzá az MTK Budapest FC együttesével 1994-1995-ben, és a Vasassal 2003-2004-ben a második feljutó helyen végzett. A Vasas csapatában két alkalommal is védett. 1995-96-ban mindössze 1 mérkőzésen lépett pályára, majd 2003-2004-ben, a megszűnés utáni újjászületéskor tagja volt a másodosztályból az első osztályba felkerült csapatnak, amelyben együtt játszott Keresztúri Andrással, aki jelenleg a Vasas FC technikai vezetője.

rezrez