A 64. Békéscsaba elleni bajnoki összecsapásunk következik

2021-10-01 12:58
A Merkantil Bank Liga 11. fordulójában vasárnap 17 órától lépünk pályára.

A Békéscsaba 1912 Előre - fennállása óta először - 1974-ben került fel az első osztályba, majd egy-két megszakítástól eltekintve 1998-ig az NB I stabil résztvevője volt. Legutóbb a 2014/15-ös bajnokságban volt a legmagasabb osztály tagja, ám akkor újoncként kiesett. Legnagyobb sikerük 1993/94-ben volt, akkor a bajnokság harmadik helyén végeztek, de klubtörténelmükben kiemelkedik az 1998-as hazai kupagyőzelmük is.

A Vasas és a Békéscsaba 1945. október 6-án csaptak össze első alkalommal Budapesten, akkor - Szilágyi Gyula (3), Vincze Gyula, Tóth Lajos és Kertész István góljaival - magabiztos 6-2-es Vasas-győzelem született. A nézőcsúcsot egy 1977-es mérkőzés vezeti, a Vasas 3-2-es idegenbeli győzelmét 18 ezer szurkoló kísérte figyelemmel Békéscsabán. A legnagyobb arányban 1979-ben nyertünk, Kiss László és Várady Béla duplái mellett Híres Gábor is betalált a csabai kapuba, mellyel abban az évben 5-0 arányban múltuk felül a lilákat. 


Vasárnapi ellenfelünket az eddigi 63 bajnoki találkozó során 31 alkalommal győztük le, 18 mérkőzés zárult döntetlennel, 14 meccsen pedig a békéscsabai csapathoz került a 3 pont. Bár a két klub szurkolótábora híresen jó viszonyt ápol egymással, a Békéscsabát mégis igazi "mumusként" tartják számon. Ezt pedig mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy csapatunk korábbi vezetőedzője, az újra Békéscsabán dolgozó Schindler Szabolcs vezette gárda ellen 2020 telén, majd augusztusban is pontosztozkodással hagytuk el a pályát, a decemberi záró fordulóban pedig 3-2-re legyőztek minket az Illovszky-stadionban.  Éppen ezért - s mert nekünk a céljaink érdekében, míg a Békéscsabának a kiesés elleni küzdelem miatt fontos a 3 pont megszerzése - minden tekintetben pikáns összecsapásra számíthatunk vasárnap.


A Békéscsaba 1912 Előre az eddig lejátszott 10 fordulóban csupán 7 pontot szerzett, ezzel a tabella hátsó végében, a 17. helyen szerepelnek. 1 győzelmen kívül 5 vereség és 4 döntetlennel záruló találkozó van a nevük mellett. Az idei bajnoki évadot két vereséggel indították: a rajton 1-0-ra kaptak ki hazai pályán, a második fordulóban pedig a Dorog ellen szenvedtek 2-1-es vereséget Tatabányán.

A harmadik fordulóban aztán megszerezték a 2021/22-es szezon első pontját. Békéscsabán fogadták a frissen feljutó Tiszakécske együttesét, Horváth és Bora góljaival 2-2-es meccset játszottak az újonccal. Vasárnapi ellenfelünk ekkor a tabella 16. helyén állt.

Három nappal később 3-1-re kikaptak Szombathelyen, a Haladás elleni vereséggel pedig egészen a 19., kieső pozícióig csúsztak vissza a listában.

Augusztus második felében újra csak 1-1 pontot gyűjtöttek be, a Szentlőrinc és a Budaörs ellen is 1-1-es mérkőzést játszottak. Szeptember közepén hazai pályán kaptak ki a Soroksártól, majd Ajkán szenvedtek 2-1-es vereséget. A 9 fordulót a 19. helyről várták, a DVTK elleni bajnoki meccs óriási meglepetésre 2-2-es döntetlennel zárult a Kórház utcai stadionban. Farkas és Máris találataival a hazaiak egészen az 52. percig 2-0-ra vezettek - igaz, a 31. perctől Szatmári kiállítása miatt a Diósgyőr emberhátrányban futballozott. Ennek ellenére a második félidőben Oláh és Könyves góljaival egalizált a DVTK, amit lefújásig meg is tartottak, annak ellenére, hogy az utolsó 10 percben Polgár piros lapja miatt már két játékossal kevesebben voltak a pályán.

Talán a diósgyőri döntetlennek köszönhetően, de az elmúlt fordulóban a Békéscsaba megszerezte idei első és egyetlen győzelmét: hazai pályán, a Csákvár ellen tartották otthon a 3 pontot. A Békéscsaba a Czinanó, Nagy, Kitl, Lukács, Pantovic, Király, Sipos, Albert, Varga, Bora, Horváth kezdővel állt föl, cseréik Winter, Krnács, Farkas, Gránicz, Szabó, Máris, Ilyés, Fazekas, Kovács, Puskás voltak, a gólokat Horváth Péter és Lukács Raymond szerezték. A találkozón ki lett állítva Ilyés Tamás, így ő biztosan nem léphet pályára vasárnap.


Schindler Szabolcs vezetőedző mellett a Békéscsaba stábjában Láza János és Mészáros Márk asszisztens edzőként dolgoznak, a kapusedző Molnár Levente.

Vasárnapi ellenfelünk kerete az átigazolási időszakban az alábbi játékosokkal bővült: Albert István (Aqvitál FC Csákvár), Apró Ármin (Jászberényi FC), Mikló Roland (Kolorcity-Kazincbarcika SC), Puskás Gábor (Kecskeméti TE-HUFBAU), Sipos Gábor (Puskás Akadémia FC), Tóth Péter (Budapest Honvéd FC-től kölcsönbe), Varga Szabolcs (Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Váradi Ádám (a Hódmezővásárhelyi FC-től kölcsönből vissza), Winter Dániel (MTK Budapest). Elhagyta a békéscsabai keretet Hursán György (PMFC), Pilán Márkó (Balassagyarmati VSE), Pusztai András (FC Dabas), Uram János pedig nyáron klubunkhoz igazolt.


A Békéscsaba-Vasas bajnoki találkozó játékvezetője Szigetvári Márk, míg asszisztensei Varga Gábor és Tőkés Róbert lesznek. A mérkőzés vasárnap 17 órakor kezdődik, melyet klubunk hivatalos YouTube csatornája élőben fog közvetíteni:

Természetesen az élőképes közvetítés mellett a már megszokott szöveges tudósítással is jelentkezünk:

BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE FC - VASAS FC