66 évvel ezelőtt ünnepeltük első KK-győzelmünket

2022-08-04 16:06
1956. augusztus 4-én a Közép-európai Kupa döntőjében a Vasas 9-2-re nyert a Rapid Wien csapata ellen.

Napra pontosan 66 évvel ezelőtt - 1956. augusztus 4-én - a Népstadionban rendezték a Vasas - Rapid Wien KK-kupadöntőt, amely a harmadik felvonás volt a két együttes egymás elleni küzdelme során. Az eredetileg oda-visszavágós rendszerben kiírt találkozó első meccsén előbb a bécsi Prater Sadionban 3-3, majd a visszavágón 1-1 lett a végeredmény. Mivel abban az időben nem a hosszabbítás vagy az idegenben lőtt gólok száma döntött, így harmadik mérkőzést írtak elő.

Akkori vezetőedzőnk, Baróti Lajos a Kamarás - Kárpáti, Kontha, Sárosi - Bundzsák, Berendy - Raduly, Csordás kezdő tizeneggyel állt föl. Ellenfelünk a Gartner - Halla, Giesser, Golobic - Höltl, Lenzinger - Robert Körner, Riegler, Hanappi, Mészáros, Bertalan összeállítású csapattal rohamozta kapunkat.

Nagy elánnal vetettük magunkat a küzdelembe, bátran kezdtük a meccset, már az első félidő derekán kétgólos előnyre tettünk szert: előbb a 21. percben Szilágyi középre gurítása után Csordás talált be, majd csatárunk hét perccel később ismét bevette Gartner kapuját. A bécsi együttes a 32. percben Riegler révén szépíteni tudott. Mindenki arra számított, hogy a Rapid Wien egyenlíteni fog, ám a Vasas védelme remekül helytállt. A 43. percben újabb angyalföldi találatot láthatott a helyszínre kilátogató 100 ezer néző: ekkor Bundzsák indította Csordást, majd Radulyhoz továbbított, aki a hálóba bombázott, így 3-1-s előnnyel mehettünk a szünetre.

A második félidőben Szilágyi percei következtek: támadónk a 47. és az 56. perc között - kilenc perc alatt - mesterhármast ért el, a 70. percben pedig megszerezte negyedik gólját is, így már 7-1-et mutatott az eredményjelző. Tíz perccel később Raduly ment el Golobic mellett és kilőtte a hosszú sarkot, ezzel már 8-1 volt az állás.

A 85. percben egy védelmi hibát kihasználva Halla tette középre a labdát, amely Riegler hátáról a kapunkban kötött ki. A 9-2-es végeredményt Teleki állította be, ezzel pedig a Vasas - 270 perces küzdelem után - története első Közép-európai Kupa-győzelmét ünnepelhette, amelyet még öt követett az elkövetkező években.

A győzelem különleges értékét az is jelezte, hogy a Népsport ugyanúgy az összes pályára lépő magyar játékos portréját másnapi számának címoldalára tette, mint 1953. november 26-án, a válogatott Londonban aratott 6-3-as sikere után.

Fotó: magyarfutball.hu